De 5 grundsmage

De 5 grundsmage

06/01/2022 Blog 0

Dette indhold er sponsoreret 

Et menneske med en almindelig smagssans kan smage de 5 grundsmage. Det er vigtigt at være opmærksom på de 5 grundsmage, da meget forskning tyder på, at grundsmagene påvirker vores mæthedsfornemmelse, og hvor godt, vi synes, mad smager. Et måltid der indeholder alle de 5 grundsmage vil give os mere tilfredshed og mæthed. 

En grundsmag er defineret som en grundfarve. Det er en unik smag, der ikke kan sammensættes af andre smage. 


Hvis du har brug for inspiration og hjælp til at få mere tilfredshed, sundhed og kompleksitet i dit hjemmekøkken, så find billige måltidskasser her. Hvis økonomien ikke rækker til den måltidskasse du ønsker, så er det også muligt at finde billige lånetilbud på Morebanker.dk.

Hvad er 4 grundsmage?

Grundsmagene er i øjeblikket defineret som salt, bittert, umami, sødt og surt. Alle de nuancer der findes i smage udover disse 5 grundsmage opleves egentlig i næsen. For eksempel kaffe smager bittert og surt, men alle noterne og kompleksiteterne i smagen er egentligt lugte, da de opleves i næsen. Grundsmagene sanses af tungen.

I løbet af 1900-tallet var der en konsensus om, at der kun eksisterede 4 grundsmage: surt, bittert, sødt og salt, men umami er bredt anerkendt som den femte grundsmag siden omkring 2010. Der forskes stadig i området, og der er tvivl om, hvorvidt der måske findes en 6. grundsmag. 


Kroppen reagerer stærkt på grundsmagene, da de hver især signalerer til kroppen, at der er nødvendige næringsstoffer i maden. 

Salt 

Salt er et signal til kroppen om, at maden indeholder natrium. Natrium er et vigtigt grundstof for kroppen. Salt betyder meget for kroppen kontrol af væskebalance, og det stabiliserer nervesystemet. 

Udover at være essentiel for kroppen, så er salt også en vigtig smagsforstærker. 

Salt er eksempelvis i saltet kød og fisk, kaviar, soya og så videre. Det er dog vigtigt at have in mente, at danskere ofte får for meget salt i deres i mad, så de fleste danskere behøver ikke gøre en indsats for at indtage mere natrium. 

Bitter

Bitter er en af de 5 grundsmag, der kan være et signal om at manden er giftig. 

Den bitre grundsmag findes eksempelvis i kaffe, kål, røgede, grillede og karamelliserede fødevarer. Bitter kan være vigtig for at balancerer smagene i et måltid, da det kan ophæve meget fede eller søde smage. 

Sødt

Sød smag er et signal til kroppen om at fødevaren er pakket med næring og energi, og det er noget kroppen godt kan lide. 

Den søde grundsmag findes i sukker, honning, frugter og bagte grøntsager som løg. Den søde smag er god til at balancerer syre og salt, og kan tilføje en spændende kompleksitet til dit måltid. 

Surt 

Den sure smag er også et centralt element af de 5 grundsmage. Ligesom den bitre smag så er den sure smag et signal om, at maden kan være fordærvet eller dårlig. Men syre er vigtig for velsmag og tilfredshed med et måltid. 


Syre findes i umodne frugter, citrusfrugter, eddike, syltede grøntsager og så videre. Det er en vigtigt og essentiel smagsforstærker. I den danske måltidskultur kender vi behovet for syre til fede madretter fra asier og agurkesalat. 

Umami 

Umami er den nyeste og mindst indlysende af de 5 grundsmage. Ordet omami er japansk og betyder velsmag. Umami er i sig selv svær at forklare, men det er en grundsmag, der fremhæver andre smage. Indimellem fremhæves bouillon og fond som en beskrivelse af umami-smagen. Umami giver indtrykket af mundfylde og kødkraft. 

Umami er tilsted i kød og fisk, men også i enkelte kødfrie fødevare som svampe, tang, oste og så videre. Umami smagen giver kroppen et signal om, at der er proteiner i maden. Proteiner er vigtige byggesten for kroppen. 

Hvorfor er velsmag vigtigt?

Ligesom alt andet med mennesker, så er der en grund til, at vi har smagssanser, og at vores krop reagerer på de 5 grundsmage. Trangen efter de 5 grundsmage er et forsøg på at garanterer, at vi spiser varieret, og derved får de vitaminer og mineraler, vi har brug for for at være sunde og raske. 

Nogen oplever at opmærksom på de 5 grundsmage hjælper i forsøg på et vægttab, da det nedsætter trangen til snacks og slik efter måltidet, da hele måltidsoplevelsen kan være mere tilfredsstillende, hvis man laver mad med de 5 grundsmage i baghovedet. 

Hvordan smager tungen?

Tungen er det vigtigste organ for grundsmagene. Tungen smager ved hjælp af smagsløgene, der er samlinger af celler, der opfanger smag. Cellerne kan kun opfatte en grundsmag hver, mens smagsløget tilsammen kan opfatte alle 5 grundsmage.Til gengæld har vi cirka 5000 smagsløg. Smagsløgene sender signaler til hjernen, der opfatter og analyserer smagene. 

Før i tiden havde man en opfattelse af, at grundsmagene blev smagt på hver sin del af tungen. Det har nuværende forskere dog tilbagevist, det tyder på, at man smager alle grundsmagene over hele tungen blot mere eller mindre intenst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.